Siirry pääsisältöön

Laulun voima

Oletko miettinyt, mitä laulaminen saa meissä aikaan? Ehkä olet tiedostanut mielialasi muuttuvan laulaessasi mukana lempikappaleitasi. Musiikki ja laulaminen vaikuttaa paitsi mielialaan myös aivoihin, mutta mitä tapahtuu, kun puhekyky katoaa? Tarina nuoresta laulajasta laittaa miettimään, mitä kaikkea laulaminen on. Linkki juttuun on  tässä .

Laulaminen on yksi tärkeä ilmaisumuoto, jota ikävä kyllä aikanaan alettiin arvostella koulussa, mistä monella vanhemman ikäluokan edustajalla on omakohtaista, traumaattistakin kokemusta. Luokan edessä laulaminen ja opettajan arvostelu muun luokan kuullen on varmasti tuttua monelle. Moni lienee lopettanut laulamisen tyystin sitten kouluaikojen leimauduttuaan huonoksi laulajaksi. Sääli tässä on se, että yksi ihminen on voinut vaikuttaa koko omakuvaan pahimmillaan koko elämän ajaksi.

Laulamisen ei tarvitse olla aina taidelaulua ollakseen laulajalle tai kuulijalle elämys, äidin laulu lapselle on paitsi kommunikointia, se myös vaikuttaa lapsen aivojen ja kielen kehitykseen. Dementikko voi unohtaa puheen tyystin, mutta vanhat laulut lapsuudesta palautuvat huulille vaivatta. Jotain maagista laulamisessa on, jokaiselle se on henkilökohtainen matka itseensä ja ilmaisuun, kaikkien ei tarvitse julkisesti päästää ääntäkään niin halutessaan. Ethän kuitenkaan anna laulusi ja äänesi määrittää sitä, mitä olet! Voit kokea äänen tuntua vaikkapa voimaääni-kurssillani ja alkavien lauluryhmässä. Olet täydellinen oma itsesi ja oikeutettu käyttämään ääntäsi juuri sellaisena kuin se sinulla on!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keho, kehollisuus ja tunteet. Yksi helppo harjoitus kehotietoisuuden lisäämiseksi

Keho. Meidän olemisemme mahdollistava kulkuväline. Kaikilla on oma keho, mutta kuinka huomioit kehosi? Autoa, polkupyörää tai arvovaatteitakin huolletaan aika-ajoin, mutta se oma, kaikista lähinnä oleva väline, keho, jää viimeiselle sijalle huoltolistalla. Kuulostaako tutulta? Selkä kremppaa, käydään ehkä lääkärissä, ehkä ei, jotain apua tulee jostain, ehkä, asian kanssa oppii elämään, ehkä. Oletko koskaan ajatellut oikeasti kehoasi ja sen ihmeellisiä mahdollisuuksia?

Meidän elämämme tässä ajassa on hektistä, ympärillä tapahtuu paljon kaikkea, mikä vie huomiomme yleensä pään sisään, ajatuksiimme. Kroppa unohtuu, kun se on siinä jatkuvasti, ja vasta, jos se on ollut hetken kunnossa ja taas kremppaa, niin sitten huomioimme kehon tarpeita takautuvasti, ennakoivasti unohdamme koko kapistuksen. Kehon.

Mietipä, miltä tuntuu, kun olet uupunut - tai epätoivoinen, iloinen, hämmästynyt... Tunteet heijastuvat kehoon, ja jokaisella tunteella on omanlainen kartta. Asiasta on tehty ihan tieteellist…

Laulu parantaa!

Häiritseekö puolison yöllinen kuorsaus omaa untasi? Vai oletko sinä se, joka pitää sitä toista hereillä yötä myöten? Niinpä. Moni tietää tunteen! :) Tiesitkö sitä, että tätäkin vaivaa voi parantaa lauluharjoituksilla?! Tutkitusti lauluharjoittelu voi vähentää kuorsausta, kuten tässä artikkelissa kerrotaan. Hyviä lauluharjoituksia voi tulla kokeilemaan esimerkiksi minun tunneilleni, aina leppoisassa ilmapiirissä. <3

Joogaa kaiken ikää

Moni pitää joogaa lajina, joka sopii ainoastaan notkeille ihmisille. Mielikuva akrobaattisista asennoista, jotka muistuttavat ihmissolmuja, on ehkä asiaan tutustumattomalle ensimmäinen kuva sisäisillä verkkokalvoillaan. Toki jooga voi sellaistakin olla, mutta jooga on paljon muutakin. Jo sekin, että hengittää tietoisesti, on joogaa. Joogassa kukaan ei ole koskaan täysin valmis, jokainen tekee joogaa omalla tasollaan, ja se onkin lajin yksi haastavuus, vertailemattomuus. On vain yksi sinä, on vain yksi minä, olemme kumpikin täydellisiä juuri nyt tässä hetkessä, tällaisena, näine ominaisuuksine. Ominaisuudet muuttavat ajan myötä muotoaan, kussakin hetkessä olemme kuitenkin sen hetken täydellisiä heijastumia itsestämme.

Mielenkiintoinen tutkimus joogan vaikutuksesta dementian etenemiseen löytyy netistä Daily Mailin sivuilla englanniksi, suomeksi Suomen Kuvalehden arkistosta, jos sinne on jollakulla pääsy. Kiinnostavaa on se, että tutkimuksessa verrattiin joogaharjoitteiden ja muistiharjo…